‘Hoe kun je voor die kakkerlakken zijn?’

Al mijn hele leven ben ik groot voetbalfan. En van Feyenoord in het bijzonder. Weliswaar supporter van een afstandje -als ik één keer per jaar in de Kuip kom is het veel- maar ik kijk alle wedstrijden en volg al het nieuws rondom De Trots van Zuid. Je kunt je voorstellen dat afgelopen zondag dan ook een mooie dag voor me was.

‘Hoe kun je voor die kakkerlakken zijn?’

Sta je binnenkort ook graag in dit rijtje? Plan dan snel een kennismaking in!

De trots van Mokum (Facebook)

Ajax werd helemaal zoek gespeeld en Feyenoord versloeg de rivaal uit Amsterdam met maar liefst 6-0. Ook met de twee meest recente overwinningen in de Arena en de eclatante 6-2 zege in 2019 was ik vanzelfsprekend in mijn nopjes, maar deze voelde toch even wat anders. Een soort afrekening met het verleden.

Want wat ging het vaak mis voor Feyenoord de afgelopen dertig jaar (en ook daarvoor), de periode waarin ik het voetbal bewust volg. De Rotterdammers vielen in deze periode vaker buiten de top 3 dan dat ze kampioen werden. Feyenoord-supporter ben je niet voor lol zei men dan en ik kon niet anders dan dit bevestigen. Op jonge leeftijd werd ik op basis van deze slechte resultaten geconfronteerd met een bijzonder fenomeen. Een die ik vandaag nog altijd veel tegenkom.

Ik heb het over de schromelijke behoefte van mensen om zich negatief te projecteren op iemand die een andere club support. Of op de club zelf. In mijn jeugd waren het Ajax en PSV die de lakens uitdeelden en steevast kreeg ik dan inhoudelijk sterke kreten te horen als: ‘Hoe kun je voor die kakkerlakken zijn?’, ‘Het wordt weer niks met Feyenooit dit jaar’ en ‘hand in hand, kameraden, hand in hand, De Kuip in brand’.

Afgelopen zondag waren de rollen dus omgedraaid. Feyenoord duwde Ajax nog verder het moeras in en dit zou het perfecte moment zijn om mijn gram te halen. Dit doe ik echter niet. Niet omdat ik zo graag verstandig wil zijn, maar omdat ik die behoefte totaal niet voel. Dit in tegenstelling tot het merendeel van de Ajax- én Feyenoord-supporters.

Net als ieder weekend struin ik de belangrijkste voetbalsites af om de stemming bij het 'gewone’ volk te peilen. Keer op keer verbaas ik me dat volwassen mensen met een gezin en een prima baan zich kunnen verlagen naar een dergelijk niveau. Eerlijk toegegeven, ik amuseer me net zo met deze reacties als dat ik me erover verbaas. Teksten als: ‘Ajax blijft altijd groter dan jullie zielige kakker club’ en Sukkel 6-0 bekkie weer dicht’, voeren de boventoon. Even onbegrijpelijk als fascinerend voor mij.

Laat ik vooropstellen dat ik niks overgehouden heb aan de provocaties uit het verleden. Ik was er juist trots op dat ik -als een van de weinigen in mijn omgeving- voor Feyenoord was. En wat kon ik er aan doen dat mijn vader ‘Feyenoord’ antwoordde op de vraag voor welke club hij was? Als 5-jarig jochie was het voor mij vanzelfsprekend om te reageren met: ‘Ik ook dan’.

En laten we wel wezen, ook ik maak me geregeld schuldig aan een dolletje of geintje. Dat is onderdeel van het spel en hoort erbij. Maar die hatelijke verwensingen laat ik graag aan me voorbij gaan.

Bas Campbell
Freelance copywriter & SEO expert

Doe de Quickscan

Met onze Quickscan wijzen we je op de kansen en uitdagingen voor jouw bedrijf op het gebied van SEO. Vrijblijvend de Quickscan aanvragen? Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Direct een samenwerking starten met ons? Plan dan gelijk een kennismaking in.

Bedankt! We reageren binnen 48 uur 📬
Oops! Something went wrong while submitting the form.